UPDATE CORONAVIRUS

Maart 2020.

Toen werd alles anders.

Termen als quarantaine, lockdown, bubbels, mondmaskers behoorden plots tot ons dagelijks vocabularium. Afgelopen maanden vergden ongelooflijk veel moed, inspanningen, energie van ons allen. De (Westerse) gezondheidszorg werd geconfronteerd met zijn ergste crisis in de moderne geschiedenis. Ook wij als huisartsen werden en worden nog steeds geconfronteerd met heel wat onvoorziene uitdagingen tijdens deze pandemie. We doen ons best om deze uitdagingen zo goed mogelijk het hoofd te bieden. 

Het einde van de pandemie is voorlopig nog niet in zicht.

Wij hebben ons als praktijk georganiseerd om jullie op een veilige manier te ontvangen. We kunnen jammer genoeg nog niet werken zoals vroeger en willen jullie benadrukken om de volgende regels in acht te nemen:

 • maak GEEN afspraak bij klachten van koorts, spierpijn,

neusloop,  keelpijn, plotse smaak- of geur-verlies...
dan BEL je naar de praktijk

 • draag ALTIJD een MONDMASKER als je naar de praktijk komt

 • kom met MAXIMUM 1 begeleider

 

Het blijft echter ontzettend belangrijk om nieuwe uitbraken te voorkomen en zo een nieuwe golf te vermijden. Wij volgen dagelijks de richtlijnen op van Sciensano. Dit gerenommeerd wetenschappelijke instituut loodst ons door de crisis heen.

https://www.sciensano.be/nl

https://www.info-coronavirus.be/nl/

Ook adviseren we onze patiënten de CoronAlert App te installeren, dit zou ons moeten helpen om hoog risico contacten te identificeren.

Een overzichtelijke samenvatting van wat je als patiënt allemaal moet doen en weten vind je hier:

PATIËNTENFOLDER

Reizen

op reis in het buitenland

Het sterk wisselende advies van de FOD buitenlandse zaken noodzaakt ons u aan te raden de wetenschappelijke richtlijnen inzake buitenlandse reizen te volgen:

 • code GROEN: Geen probleem. Ga rustig op reis maar houd wel alle veiligheidsadviezen in acht (handen wassen, afstand houden, niet in grote groepen samenkomen, mondmasker dragen op drukke plaatsen).

 • Code ORANJE: Stel uw reis uit of annuleer indien mogelijk. 

 • Code ROOD: Vertrek niet op vakantie naar deze gebieden! Indien u terugkomt uit deze gebieden moet u een risicoanalyse invullen en eventueel getest worde. Dan dient u verplicht in quarantaine te gaan (onafhankelijk van het testresultaat). Een afspraak om u te laten testen maak je niet zelf, BEL tijdens het telefoonuurtje en boek zelf GEEN afspraak online. Haal je ons belmomentje niet, geen probleem. Ons telesecretariaat maakt een nota en we bellen je terug zodra het ons past. 

Om een actuele status van de codes na te gaan, kunt u de lijst raadplegen op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.
Elk land kan andere regels hebben. Check de regels op https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen of op de website van de Europese Unie.

 

TRIAGECENTRUM

Om alle patiënten op een veilige manier te kunnen behandelen vragen we iedereen
om met COVID-symptomen niet naar de praktijk te komen maar ons te bellen.
Zo nodig maken wij dan een afspraak voor u in het triagecentrum.
Op eigen initiatief kunt u zich daar NIET aanmelden.
Daar werken collega-huisartsen met voldoende persoonlijk beschermingsmateriaal en
zijn ze volledig uitgerust om u in deze moeilijke tijden zo goed mogelijk te behandelen.

Stop de verspreiding

 1. Blijf thuis, zeker als je ziek bent.

 2. Was vaak je handen met water en zeep.

 3. Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.

 4. Beperk je fysieke sociale contacten. Spreek zo nodig buiten af.

 5. Draag een mondmasker op drukke openbare plaatsen.

Bronopsporing

Contactonderzoek en testing

Om te vermijden dat COVID-19 zich snel verspreidt onder de mensen, doet de Vlaamse overheid aan contactonderzoek.

Heb je klachten zoals hoesten, pijn aan de borst, verlies van reuk of smaak, koorts?  Blijf dan meteen thuis en bel je huisarts. Na een korte telefonische raadpleging zullen wij je doorverwijzen naar het triagecentrum, spoedgevallen of toch onderzoeken op ons kabinet. Daar zul je getest worden en dien je thuis te blijven tot het resultaat gekend is (momenteel duurt dit 24-36 uur)

Wanneer je positief test, start het contactonderzoek. Je wordt dan opgebeld door een callcentrum. Zij zullen (anoniem) jouw recente nauwe contacten opsporen. Die personen worden vervolgens ook telefonisch gecontacteerd en getest... Die contactpersonen krijgen niet te horen wie de besmette persoon is.

Je vindt meer info in dit filmpje.  Lees gerust ook de folder na.

Ook patiënten die uit het buitenland komen moet een formulier invullen zodat ze eventueel getest kunnen worden, meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/plf/

Ook kan de CoronAlert App helpen om hoogrisico contacten op te sporen. Deze app werd door verschillende kenners onderzocht op zijn privacy en werd veilig bevonden. Indien voldoende mensen deze geïnstalleerd hebben en gebruiken, zou dit een ondersteuning kunnen zijn voor de contactopsporing.

Ondanks het uitbreiden van de testcapaciteit is het niet zo dat iedereen momenteel zonder meer getest kan worden. Er zal dus geen test uitgevoerd worden, enkel en alleen omdat je het wil. Er is steeds een medische of juridische reden voor nodig.

Wat betreft het bepalen van antistoffen in het bloed om na te gaan of men een infectie heeft doorgemaakt willen we er op wijzen dat dit voorlopig niet aan de orde is. Bij doormaken van de ziekte weet men niet of er antistoffen worden aangemaakt. Indien er antistoffen aanwezig zijn, dan weten we niet of dit voldoende bescherming biedt, wij raden het onze patiënten dus niet aan deze standaard te bepalen.

Nieuwste teststrategie

Omdat de cijfers exponentieel blijven stijgen, werden er meer testen afgenomen en kunnen de verschillende medische labo's niet meer volgen. Daarom is de teststrategie TIJDELIJK veranderd. Zo worden asymptomatische hoog-risico contacten NIET meer getest, maar moeten deze 10 dagen in quarantaine.

Dit wil dus zeggen dat als uw huisgenoot of een ander contact zonder voldoende bescherming/afstand positief test, je 10 dagen in quarantaine moet, zonder je te laten testen. 

Word je daarentegen ziek is er WEL een reden om je te laten testen.

Dus: - Beperk je contacten, zo is het risico op quarantaine minder groot.

        - Als je ziek bent: blijf zeker binnen, zo moeten anderen minder vaak in quarantaine

        - Houd afstand en heb veel aandacht voor hygiëne, zo is het risico op ziek worden minder groot.

©2020 ELAN-IT development Team.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now