corona virus.jpg

UPDATE CORONAVIRUS

Maart 2020.

Toen werd alles anders.

Termen als quarantaine, lockdown, bubbels, mondmaskers behoorden plots tot ons dagelijks vocabularium. Afgelopen maanden vergden ongelooflijk veel moed, inspanningen, energie van ons allen. De (Westerse) gezondheidszorg werd geconfronteerd met zijn ergste crisis in de moderne geschiedenis. Ook wij als huisartsen werden en worden nog steeds geconfronteerd met heel wat onvoorziene uitdagingen tijdens deze pandemie. We doen ons best om deze uitdagingen zo goed mogelijk het hoofd te bieden. 

Het einde van de pandemie is voorlopig nog niet tastbaar.

Wij hebben ons als praktijk georganiseerd om jullie op een veilige manier te ontvangen. We kunnen jammer genoeg nog niet werken zoals vroeger en willen jullie benadrukken om de volgende regels in acht te nemen:

 • maak GEEN afspraak bij klachten van koorts, spierpijn,

neusloop,  keelpijn, plotse smaak- of geur-verlies...
dan BEL je naar de praktijk.

 • draag ALTIJD een MONDMASKER als je naar de praktijk komt

 • kom met MAXIMUM 1 begeleider

 

Het blijft echter ontzettend belangrijk om nieuwe uitbraken te voorkomen en zo een nieuwe golf te vermijden. Wij volgen dagelijks de richtlijnen op van Sciensano. Dit gerenommeerd wetenschappelijke instituut loodst ons door de crisis heen.

https://www.sciensano.be/nl

https://www.info-coronavirus.be/nl/

Een overzichtelijke samenvatting van wat je als patiënt allemaal moet doen en weten vind je hier:

PATIËNTENFOLDER

https://www.testcovidnwvl.be/nl/

Stop de verspreiding

 1. Blijf thuis, zeker als je ziek bent.

 2. Was vaak je handen met water en zeep.

 3. Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.

 4. Beperk je fysieke sociale contacten. Spreek zo nodig buiten af.

 5. Draag een mondmasker op drukke openbare plaatsen.

Covidpost

Om in deze tijden van opnieuw stijgende infecties alle patiënten goed van dienst te zijn hebben we een eigen Covidpost. Daar kunnen we zelf patiënten zien met symptomen die passen bij covid. Eventueel kunnen we ook een test of sneltest afnemen om covid te bevestigen/uitsluiten. Let wel op, sneltesten hebben slechts een beperkte plaats en zijn niet voor alle patiënten geschikt.

covidpost.png

De covidpost bevindt zich hierEen afspraak daar kun je krijgen door te bellen of DIT FORMULIER in te vullen. Wij laten je weten waar de afspraak het best doorgaat

Vaccinatie

Wat houdt de huidige vaccinstrategie in voor u als patiënt

Elke burger zal vroeg of laat een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren. Deze uitnodigingen worden vanuit een centraal bureau gedelegeerd en verstuurd door de verschillende mutualiteiten. Voor mensen zonder mutualiteit wordt er nog voor een oplossing gezorgd, maar deze is tot op heden nog niet gekend.

Meer info over het nut en de veiligheid van de vaccins vind je hier.

Wanneer je die uitnodiging zal krijgen, dat hangt af van je profiel.  Normaal gezien is iedereen met een risicoprofiel al gecontacteerd. Meer info over de vaccinatiestrategie vind je hier.

Indien je denkt dat je verkeerdelijk nog steeds geen uitnodiging gehad hebt, kun je je status controleren op mijngezondheid.be.  Indien je eerst een vaccin weigerde kun je je herinschrijven via Qvax.

Meer info vind je op volgende websites: https://www.laatjevaccineren.be 

        https://www.info-coronavirus.be

 

Bronopsporing

Contactonderzoek en testing

Om te vermijden dat COVID-19 zich snel verspreidt onder de mensen, doet de Vlaamse overheid aan contactonderzoek.

Heb je klachten zoals hoesten, pijn aan de borst, verlies van reuk of smaak, koorts?  Blijf dan meteen thuis en bel je huisarts. Na een korte telefonische raadpleging zullen wij je doorverwijzen naar het triagecentrum, spoedgevallen of toch onderzoeken op ons kabinet. Daar zul je getest worden en dien je thuis te blijven tot het resultaat gekend is (momenteel duurt dit 24 of dit kan sneller via een sneltest)

Wanneer je positief test, start het contactonderzoek. Je wordt dan opgebeld door een callcentrum. Zij zullen (anoniem) jouw recente nauwe contacten opsporen. Die personen worden vervolgens ook telefonisch gecontacteerd en getest... Die contactpersonen krijgen niet te horen wie de besmette persoon is.

Je vindt meer info in dit filmpje.  Lees gerust ook de folder na.

Ook patiënten die uit het buitenland komen moet een formulier invullen zodat ze eventueel getest kunnen worden, meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/plf/

Ook kan de CoronAlert App helpen om hoogrisico contacten op te sporen. Deze app werd door verschillende kenners onderzocht op zijn privacy en werd veilig bevonden. Indien voldoende mensen deze geïnstalleerd hebben en gebruiken, zou dit een ondersteuning kunnen zijn voor de contactopsporing.

Wat betreft het bepalen van antistoffen in het bloed om na te gaan of men een infectie heeft doorgemaakt willen we er op wijzen dat dit voorlopig niet aan de orde is. Bij doormaken van de ziekte weet men niet of er antistoffen worden aangemaakt. Indien er antistoffen aanwezig zijn, dan weten we niet of dit voldoende bescherming biedt, wij raden het onze patiënten dus niet aan deze standaard te bepalen.

Reizen

op reis in het buitenland

Het sterk wisselende advies van de FOD buitenlandse zaken noodzaakt ons u aan te raden de wetenschappelijke richtlijnen inzake buitenlandse reizen te volgen:

 • code GROEN: Geen probleem. Ga rustig op reis maar houd wel alle veiligheidsadviezen in acht (handen wassen, afstand houden, niet in grote groepen samenkomen, mondmasker dragen op drukke plaatsen).

 • Code ORANJE: Stel uw reis uit of annuleer indien mogelijk. 

 • Code ROOD: Vertrek niet op vakantie naar deze gebieden! Indien u terugkomt uit deze gebieden moet u getest worden. Ook dient u verplicht in quarantaine te gaan (onafhankelijk van het testresultaat). Een afspraak om u te laten testen maak je zelf, via testcovidnwvl.be een quarantaine attest kun je hier aanmaken.

Om een actuele status van de codes na te gaan, kunt u de lijst raadplegen op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Voorlopig geld een reisverbod naar alle landen. Voorlopig is het advies vrij eenvoudig: ga NIET op reis, tenzij het echt nodig is. Elke gebied is te beschouwen als zone rood.
Elk land kan andere regels hebben. Check de regels op https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen of op de website van de Europese Unie.

Je kan voorlopig deze zomer reizen binnen de EU. Er zijn wel nog wat beperkingen. 

Elk land heeft zijn eigen regels, meer info vind je op de website reopen.europe.eu

Uw Covidcertificaat kan je hier vinden. Deze is nodig om te reizen.

Indien je nog een test nodig hebt om te reizen, kun je gratis testen aanvragen via mijngezondheid.be. Een afspraak maak je dan via testcovidnwvl.be. 

meer info kan je hier vinden: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

Mensen die terugkomen van reis dienen nog steeds hun PLF in te vullen. Dit kan je hier. Afhankelijk van je bestemming moet je opnieuw getest worden en eventueel in quarantaine (ALLE reizigers die uit rode zone komen, ook gevaccineerden).

TRIAGECENTRUM

Om alle patiënten op een veilige manier te kunnen onderzoeken is een zeer efficiënt en veilig testcentrum opgericht.

 

Zo vragen we patiënten met COVID-symptomen niet naar de praktijk te komen maar ons te bellen, zo kunnen we kijken wat de veiligste manier is om jullie te testen en onderzoeken.

Patiênten die een code krijgen van de contacttracing, kunnen zelf een afspraak boeken in dit centrum.

 

Ook patiënten die een reistest willen, kunnen terecht in het testcentrum na eerst een code aangemaakt te hebben. Meer info op testcovidnwvl.be
 

Het testcentrum bevindt zich in de sporthal Daverlo, Assebroek. Uitzonderlijk zal je doorverwezen worden naar de triagecontainers naast de huisartsenwachtpost in AZ St Jan.